Resebloggen

Följ våran resa till USA. I tre veckor är vi borta och besöker Minnesota och Californien.

lördag 25 juni 2011

Laguna Beach

Idag sken solen faktiskt redan på förmiddagen även här i Costa Mesa! Vi beslöt oss för att göra en utflykt till Laguna Beach - som ligger några få mil härifrån Newport Beach. Det märktes sannerligen att det var fint väder och HELG för det var fullt med bilar och folk överallt på vägarna. Bilar - ja det ser vi många fina. Mina två intresserade experter i familjen ser direkt märke, modell osv. Själv kan jag mest vilken färg det är på bilen - haha!
Det vimlar av Porschar, lyxiga merschor och BMW, en och annan Ferrari, Corvette, Maserati och då och då kommer det en Volvo och t o m Saab.
I Laguna Beach bodde faktiskt Vilhelm Moberg när han skrev en av de senare böckerna i Utvandrarserien. Nu fick vi en knutpunkt med Minnesota. Undrar vilket landskap han gillade bäst?

Vi åkte genom stan och den ligger ganska högt så det var lite svårt att komma åt stränderna, alla parkerade på gatorna och det var folk överallt. Men vi hittade fram lite utanför till en superfin strand. Ovanför låg superfina hotellet Ritz-Carlton...
Vågorna var härliga, massor av surfare ute i vattnet. Och mycket folk på stranden med, även om det märks att det liksom inte är helt säsong ännu. Vi stannade där drygt en timme och kollade in de frasande vågorna, kan man någonsin få nog av att stirra på havet?
Men fy vad solen tar hårt på en kort stund. En dag på beachen där skulle nog bli tufft för skinnet, vi har verkligen inte tid med solsveda.

Imorrn väntar nya äventyr!


fredag 24 juni 2011

Premium Outlets -Carlsbad

Det blev inget L A idag av olika anledningar. Istället styrde vi kostan söderut, närmare bestämt Carlsbad, halvägs mot San Diego. VI tänkte besöka ett outlet här i Californien också. Det blev väl en liten chock att besöka det i Minneapolis - så stort det var!! - och nån hade väl inte shoppat klart... Det finns ett antal Premium Outlets i USA, i Californien 4 st tror jag. Ett norr om LA, ett mot Palms Springs (lite för långt tyckte vi) och ett norr om och ett söder om San Diego. Vägen till Carlsbad var väldigt vacker och mot bergen så försvann molnen och solen tittar fram, men över havet låg dimmolnen.
Carlsbad Outlet var trevligt, många butiker man inte alls känner igen så de skippade vi, eller för ointressanta/dyra osv. Men lite shoppat blev det i alla fall. Nu är det ju tax på kläder i Californien på drygt 8% som de lägger på när man betalar, det står inte på prislappar. Varför det är så, enda anledningen jag kan se är att  ursprungspriset är gemensamt men tax är olika för olika stater. I Minneapolis tex har de ingen tax på kläder, så därför ska man ju handla där ....men man blir ju rätt snopen när man kan handla tröjor tex som kostar 3 ggr så mycket hemma. Och sportkläder tex. Det har vi handlat en del.
Hemvägen blev lite dryg, det var mycket trafik men flöt på bra. Tur som är har vi GPSen annars skulle det inte funka alls! Trafikrytmen är intensiv. Då highway är ca 4 filer hela tiden samt avfarter som släpper på ny trafik hela tiden så är det bilar överallt. OCH man får ju köra om på insidan här, vilket gör att man har bilar som kör om på både vänster och höger sida, kryssar mellan filerna och helst inte släpper in någon annan framför sig så det gäller att vara kvick.

Det var dagens midsommarafton det här i Californien!  Inga bilder blev det heller idag, kameran fick stanna hemma.

torsdag 23 juni 2011

Akvarium i Long Beach

Idag styrde vi kosan norrut på Pacific Highway 1 mot Long Beach. Där besökte vi akvariumet som finns där, Aquarium of the Pacific. Där kunde vi beskåda allehanda olika fiskar och konstiga djur som finns i Stilla havet (varför heter det så? Portugisen "Ferdinand Magellan" som var den förste att segla jorden runt upplevde inte en enda storm under den fem månader långa färden från Sydamerika till Filippinerna. Därför kallade havet för "Mare pacifico" (Stilla havet). 

Vi såg sjölejon, sälar och sånt som vi även har hemma - men även hajar som simmade i ett stort akvarium. Det var snyggt, informativt och välordnat samt exalterande småungar överallt. Låter amerikanska barn mer än andra?
Den coolaste varelsen var denna, en "sea dragoon" - cool va?

Vi åkte tillbaka på H1 och stannade i Huntington Beach, alldeles ovanför Newport Beach. En enormt lång strand, och är surfstranden framförallt. Det märktes där på huvudgatan med, massa surfbutiker och fler ungdomar runtikring. Idag var det 18 grader och molnigt och rätt blåsigt. Man fövånas över att det är så många som går i shorts, linne och flipflopp och badar i havet ändå.... surfare fanns det en del ute i vattnet med.
VI åt oss enormt mätta på en slags bar med happy hour, smaskiga hamburgare och kyckling wings med barbequesås. Felix får alltid påfyllt i sitt colaglas, de bara norpar det och fyller på. Servicen ÄR annorlunda här!

IDAG eller IMORGON för oss är det midsommarafton. En lite tråkig dag att missa förstås - vi vill ju gärna vara med och fira hemma i Kvicksund och Jocke vill ju inte missa midsommargolfen, men så fick det bli detta år. Om en vecka kommer vi hem. Vi tänkte fira midsommarafton härborta på Universal Studios. Där har de garanterat ingen sill.  Hoppas ni har det så bra allihopa därhemma, och att ni får sol ialla fall och inget regn.  

onsdag 22 juni 2011

Newport Beach

Vi bor ju i Costa Mesa - men alldeles en halvmil härifrån ligger Newport Beach, vid havet. Detta ställe är en de rikaste områdena häromkring, och det kan man ju förstå.... när man tex ser alla husen som ligger på stranden. Vi åkte dit idag och parkerade ute på Balboa, en slags landtunga som går utmed havet och innanför ligger små öar och sund. Alla med hus tätt byggt i olika storlekar. En del pyttesmå, en del större och lyxigare, en salig mix. Riktigt mysigt och tjusigt på samma gång. Idag var det tunga dimmoln på himlen men det var varmt och mycket  folk på stranden ändå. Stora rullande vågor bröts alldeles nära strandkanten, så ungarna tjöt av glädje när de badade. En bit ut såg vi nåt som vi tror var ett gäng delfiner som simmade runt och visade fenorna ibland. Vi gick ut på Balboapiren och där kom ett gäng (blivande?) badvakter springande i sina oranga shorts och simbräda, hoppade i vattnet, simmande in till land och så upp igen... Dock såg ingen ut som Pamela eller David.

Pamela och David idag
Vi drog vidare till ett stort köpcenter, Fashion Island. Typ där människorna i serien "O.C" som gick för ett par år sen på TV var och shoppade. Ett STORT ute shoppingcenter. Så fort vi kom in och stod och stirrade på en karta så kom en trevlig herre fram och frågade om vi hade frågor eller ville ha hjälp med något. Så gör man här.... Han berättade ett det inte finns så stora uteshoppingmall som denna. Jamen då har du inte sett Barkaby Outlet min herre... men om man tar Barkaby Outlet och gör det 1000 ggr lyxigare, slänger in lite torg med fontäner och loungemöbler överallt och gör det ett par ggr större... ja då vi ni ungefär vad vi menar! Väldigt smakfullt och vilsamt.
Vi hittade dock inga intressanta butiker. Shopping-Emelie har ju lämnat oss! Dock var vi inne på en stor sportaffär där det finns golfklubbor...

Här kommer lite matbilder på dagens sena lunch. Gissa vem som åt vad?? Otroligt gott var det. Vi åt på Cheesecake Factory. Det som de är kända för är sina cheescakes - vi delade på en sån till dessert.
 
Solen kom sent idag på eftermiddagen. Vi har sett oss omkring och handlat lite på en stor grocerystore. Och så har vi tvättat! Här på hotellet finns tvättmaskiner och vi har samlat på oss en del efter snart 2 veckor här. Vardagsliv även här alltså, haha.

tisdag 21 juni 2011

Santa Barbara - Santa Monica - LAX - Costa Mesa

Imorse drog vi från Santa Barbara. Vi tog vanan trogen Highway 1 utmed havet igen. Drog förbi Malibu. Jisses, där finns det stränder och man ser tjusiga cases uppe i bergen och de mindre som ligger tätt i rad mitt på stranden. Det var grå dimma denna förmiddag - juniväder här - men när vi kom till Santa Monica så började det att lätta och solen kom fram. Vi parkerade och tog en tur ut på piren. Där slutar ju Route 66, som går rätt igenom landet från Chicago.Vi åt lunch på taket på ett ställe. Vi har för det allra mesta ätit väldigt bra mat här, man kan verkligen välja "rätt" mat och inte en massa skräpmat och det känns bra. Felix har testat många olika sorters Ceasar sallader vid det här laget och mamma i familjen gillar sallader med frukt i och många olika grönsaker. Åt en höjdare häromkvällen med massor av bladspenat och pistachnötter.
Vi drog vidare mot Los Angeles Airport, för nu skulle ju Emelie lämna oss och dra vidare hem till Minnesota. Vi kom rätt tidigt till flygplatsen för vi hade inte riktigt koll på trafiken och hur lång tid det skulle ta. Men det gick lätt att hitta till flygplatsen och hitta rätt terminal.

Så sa vi då hejdå till våran Emelie. Vi har haft roliga dagar ihop!! Snart ses vi igen - till JUL! Det är ju inte sååå långt kvar, fanns inte vill någon av oss tänka på jul nu?? Emelie har i alla fall en massa saker kvar framför sig att se fram emot. PUSS till dig gumman för nu skriver vi ju en del till dig också så du kan se vad vi gör här i Californien.Vi andra åkte vidare söderut. Och nu minsann fick vi se att det började att bli rusningstrafik och se riktiga highways! Men med GPS och gemensam koll på trafiken och vart vi skulle så flöt det på bra. Senare så var vi framme i Costa Mesa och hittade vårt hotell. Här är vi nu installerade i ett stort bra rum med bra space för oss. Nu kan vi äntligen packa upp alla kläderna och finna oss till ro lite på ett och samma ställe för här ska vi stanna ett tag.
Imorrn ska vi ta det lugnt och kolla in omgivningarna mera - så ni får veta mer framöver vad det är för ett ställe vi bor på här i Orange County!

måndag 20 juni 2011

Santa Barbara!

Nu är vi i Santa Barbara och övernattar på BEST WESTERN PLUS Encina Lodge and Suites som är fräscht. Det är bra mycket dyrare här närmare L.À kan man märka. Vi har ju lyckats hitta hotell efter vägen och inte bokat, men det tar en del energi att alltid kolla upp och tänka en dag framåt vart man ska och vad man kan hitta på plats. Vi har mest bokat Best Western hotell för det känns som bra hotell. Nu fick vi tex ett kök så nu har vi köpt egen frukost. Det tråkigaste med det här landet är frukosten! Vi saknar fil, yoghurt med flingor (utan massor av socker) och pålägg! Muffins och wienerbullar och flingor med färgglada marshmallows är ingen höjdare....
Santa Barbara är vackert och vi har strosat på piren, sett pelikaner och stadens huvudgata är tjusig med sina aprikosfärgade hus, allt så rent och snyggt. Det börjar bli lite slirigt att bara stanna en natt på varje ställe, man hinner inte se så mycket som man vill...
Imorgon skjutsar vi Emelie till LAX (Los Angeles airport) då hon ska flyga tillbaka till Twin Cities i Minnesota. Vi andra 3 drar vidare söderut till Orange County där vi ska bo ett tag.

KRAM till er alla därhemma! PS Om det är stavfel i texten så beror det inte på bloggskrivaren utan på att IPad tjuvändrar texten ibland, retligt.

Pismo Beach - här är vi nu

Nu har vi vaknat upp på ett fantastiskt fint Best Western Hotell i Pismo Beach, som ligger vid havet. Vi startade igår från Carmel, och dagen blev verkligen full av upplevelser. Nu får det bli en kortversion av den, för vi har inte riktigt tid att få med allt.

VI åkte på Highway 1 genom Big Sur området. Många mil med slingrande vägar, uppför och nedför. Genom skogar stundtals och nationalparksområden. Med dimhöljda gröna berg med mäktiga stup och canyons på ena sidan, och det vidunderliga Pacific Ocean på andra sidan. Klippor, stup, rullande vågor. Ibland dimma, ibland alldeles klart. Det går inte att beskriva mer än storartat och mäktigt! Vi stannade lite då och då, fanns gott om "point views" utmed vägarna där många stannade, mycket bilar ute i farten men då och då kändes det som om vi var ensamma på vägen.
Längre ned planades landskapet ut lite mer men lika slingrande och hisnande vägar. Målet var San Simeon och Hearst Castle. Innan dess tittade vi på sjöelefanter som låg i drivor och latade sig på en strand där de håller till. Ett sällsynt och märkligt djur!
Heart Castle, vilket ställe ! Vi var på en rundtur, och man tog sig dit med buss. Vilken utsikt och vilket hus han byggde den mannen. Höll på över 20 år, och köpte upp delar från kyrkor mm i krigshärjade Europa som han satte in i sitt lilla casa....

Dimman har dragit in från havet! Nu drar vi vidare.
Carmel beach

En av otaliga vyer i Big Sur

Sjöelefanter

Poolen hos Hearst

Gästhus

Heast ville att huset skulle se ut som en kyrka

söndag 19 juni 2011

Carmel-by-the-sea

Nu har vi vaknat upp i vårt lilla bohemchica hotellrum på lilla pittoreska hotell Carmel Inn and Suites dit vi kom igår eftermiddag.
Igår lämnade vi San Francisco - först åkte vi taxi till hyrbilsfirman så det kittlade i magen - i vår hyrda Ford Explorer och styrde kosan söderut. Åt rejäl amerikansk brunch vid havet runt Pacifica - och sen vidare på Highway 1. WOW - vilka vyer utmed havet!
Vi anlände till Monterey och skulle leta hotell, åkte utmed kustvägen och så hamnade vi i Carmel. Denna otroligt pittoreska lilla stad. Var det här hoberna bodde? Det är som att hamna i en engelsk liten stad på landsbygden. Ni skulle se husen! Man skulle kunna stanna här flera dagar och bara strosa omkring och kolla runt. Dock är det en exklusiv sfär här, en annan typ av folk än vi sett tidigare. Läs gärna mer om stan här (klicka på länken)
Vi tog en tur på 17 Mile Drive - en privat väg som vindlar sig genom ett enormt exklusivt område och genom ett dramatiskt naturlandskap. Och avslutas på DRÖMSTÄLLET för golfare. Pebble Beach. Alla som är golfare vet vad vi menar.... Kolla gärna in här.

VI har massor av bilder men här är några. Internet är väldans trött här och tyvärr hoppar ju inte bilderna in från kameran av sig själv.Vår bil - och sen Emelies Ferrari