Resebloggen

Följ våran resa till USA. I tre veckor är vi borta och besöker Minnesota och Californien.

onsdag 29 juni 2011

Sista dagen i California - Hollywood

Sista (ons)dagen i L A California, så drog vi iväg till Hollywood. Vi tänkte kolla in Walk of Fame på Hollywood Boulevard bland annat. Där i kvarteret var det väldigt varmt redan tidigt på förmiddagen, och faktiskt inte mycket folk. Hela Hollywood Bld är full av souvenierbutiker av alla de slag. Typiskt turistigt, och överallt vill folk säljas sina sightseenturer.
Vi vandrade fram till den berömde China teatern. Där är  "Walk of Fame" stjärnorna på gatan extra tätt, men annars så finns de på en väldigt lång väg som sträcker sig över flera gator. Det finns över 3000 stjärnor! En vi fotade:

 Sen framför teatern precis finns en massa autografer och handavtryck. Här i Clintans!

 Vi hade inte tänkt göra någon köpt sightseentur. Men vi ändrade oss och köpte biljetter av en kille på gatan. Turerna är ofta i mindre bussar, utan tak. Vi var 14 st i vår, 4 andra svenskar var med. OCH jisses vilken oförglömlig tur vi fick av denna mannen.

 Han var standup comedian (men kan förstås inte leva på det) och munnen gick i ett! Inte alltid rumsrent men vi skrattade glatt och fick en hel del personliga betraktelser av folk vi såg utmed vägen (vi såg både Gandhi, Jesus m fl...), och hur han har blivit bemött under sina något högljudda turer av kändisar utanför deras hus.

Han började med att köra som en galning uppför en massa slingrande gator rätt upp i bergen för att vi skulle få ta bästa bilden av Hollywoodskylten. Det är inte tillåtet att stanna och ta bilder på många ställen och definitivt inte en sån guidebuss åker upp på gatorna. Vi fick några riktigt bra bilder!


Sen hamnade vi på Sunset strip, förbi en massa kända uteställen, dyra restaurangetr osv av olika sorter. Detta här stället har en känd rockgrupp gjort en känd låt av "Girls Girls Girls" - hm man får gå på lokal med klättklädda från 18 år men inte dricka en öl förrän man är 21.

Vi hamnade så i Beverly Hills. Där åkte vi gator upp och runt och tittade på kändisars hus, fotade en massa förstås.... en del såg man bra, en del hus låg inbäddade i total grönska, innanför grindar osv. En del hus är luxiöst lyxiga, vräkiga, har en snygg still, har en massa lustiga detaljer... Det var hus där en massa kändisar bor, kan inte räkna upp dem alla!
Fantastiska trädgårdar en del har!
 Här är i alla fall serien "Fresh Prince i Bel Air" inspelad, serien där Will Smiths slog igenom som ung.

I två timmar åkte vi runt och underhölls av denna pratglade man, sannerligen en härlig upplevelse. Vi körde även genom Redeo Drive - där alla lyxaffärer ligger - så vi skippade att gå där sedan på egen hand. Där såg vi denna specielle bil....
En av de dyraste som finns, Bugatti Veyron. (läs lite om den genom att klicka på länken)

SISTA MIDDAGEN intogs på "Applebes" - ytterligare ett toppenställe med god mat och god service och bra priser!  Man behöver aldrig gå hungrig från ett ställe - man kan snarare räkna med att INTE kunna äta upp - om man möjligtvis inte tar broccoli förstås....


tisdag 28 juni 2011

San Diego och Sea World

Idag har vi varit i San Diego! Det är ca 1½ timmes resa härifrån, och då hamnade vi delvis i morgonrusningen. Fast det var bra värre åt andra hållet, oj vad många bilar som ska in mot Los Angeles. Det är ju mestadels 6-7 filigt på de här vägarna, på de mindre i alla fall 4 filer.
Vi kom fram till Sea World vid en halv 11 och satte genast fart mot showen med späckhuggarna. Eller Killer Wales som det heter på engelska. Och vilken härlig show! De är så stora och vacka de svartvita valarna. Och de hoppade, rullade runt och visade upp sig. Vi hade INTE satt oss på de stolsrader det stod SOAK ZONE - och det var nog tur för de riskerade man bli blöt. Och DET kan vi garantera att de flesta som satt där blev. Valarna for runt och verkligen skopade ut vatten med sina fenor och stjärtar. JUBEL!
Vi såg också en delfinshow, och en show med sjölejon och en liten charmig utter. Det fanns en massa andra djur med. En del vackra fåglar. Sköldpaddor både ute och inne, där det finns ett "turtle reev" där de simmade omkring så man fick se det som i ett akvarium. Det fanns även delfiner, ute-delfiner och sen de vanliga klassiska, då fick man gå ned som i ett kallt akvarium som var uppbyggt som i en isvärld och där var det MASSOR av svartvita delfiner som vankade omkring, simmade och vad-nu-pingviner-gör där de bor annars. Lite egendomligt nästan!
Det fanns också olika sorters hajar i ett fint akvarium, inte så stora men riktigt läskiga ändå när man åkte på ett rullband genom en tunnel med hajar simmande runt.
Belugavalar - de vita - fanns det med, och isbjörnar. Men de låg och sov som ni kan se nedan.
Efter Sea World åkte vi genom San Diego beachområdet. Och sen upp på La Jolla, ett berg och WOW där fanns det superfina hus och en vidunderlig utsikt över bukten. Lyxen blir alltid så påtaglig på de mest fashionabla ställena... vilka hus!
Vi tog kustvägen upp, besökte en charmig liten affär jag känner till som säljer skandinaviska smycken och Odd Molly. Sen åkte vi genom Carlsbad, och det var supercharmigt det med. Massa coola hus i olika stilar. Men vet ni vad! På dessa raka gator som man åker på finns det många korsningar och rödljus. Och det blir ALLTID rött så man får vänta varenda gång. Det tröttnar man på rätt snabbt! Hur står de ut?? Bygg rondeller vetja americanos!
Vi hittade hem till Costa Mesa igen och åkte och åt middag på "TGI Friday". Det blev baby back ribs. Oj vad mätta vi blev efter att även moffat varsin efterrätt.


Imorgon är det var sista dag här i USA. Tidigt torsdag morgon flyger vi hem. Det känns lite konstigt minst sagt. När vi skriver det här nu är det redan onsdag morgon hos er. Det betyder att vi åker hem nästa dag - fast inte för oss. Eller hur blir det nu igen?? 
I alla fall - vi sammanfattar inte nu. Vet inte om vi hinner göra det, får se imorrn!!

 Och bara så ni vet förresten, vi har INTE skickat några vykort. Vi lever ju i IT-åldern. Vi bloggar istället...
KRAM PÅ ER ALLA!

måndag 27 juni 2011

Venice Beach

Idag har vi varit på stranden i Newport Beach. Tung dismorgon men solen kom på eftermiddagen som vanligt .... Stranden är ju hur lång som helst, vi höll till vid piren i Newport Beach där vi även åt mat idag. Vi tog en liten färja som tar 3 bilar och åkte över sundet mellan Bilbao Island och nästa halvö. Det är en massa små öar här, helt bebyggda av hus med strandtomt och båtar överallt. Och här pratar vi BÅTAR! Vi är ju i USA...
En av oss badade i Pacific Ocean idag... den modigaste! För inte såg det helt superskönt ut, tyckte vi andra två. Tyvärr...

Venice Beach igår var ju lite extraordinärt. Det var ju söndag, så väldigt mycket folk i farten. Det är ju ganska hippt i Venice, drar med sig en hel del olika subkulturer med, så där ska man inte vara på nattetid. Massor av folk cyklade på strundpromenaden, och åkte inlines. När vi var där kändes det verkligen som att Californien består av mest spansktalande befolkning, i alla fall verkar de gilla strandliv mest.
Vi var förstås ute på piren, denna är helt "obebodd" dvs inga hus, tivolin eller restauranger på. Man såg enda bort till Santa Monica piren!
Vi gick även förbi det legendariska utegymmet . som myntat uttrycket "muscle beach". Men vad den alltså!! Det var helt tomt på gymmet! Inte en människa fanns där!

Man kan se Santa Monica där borta...


Inte en muskelbyggare alls här!!

Piren i Venice

Universal Studios

Idag stack vi rätt tidigt från hotellet och satte GPS:en norrut till Universal Studios. Nu kom vi rätt in i smeten - downtown där vi inte varit tidigare.
Det var smockat av bilar en bit - 20 i 10 söndagförmiddag? Då törs man inte tänka hur det är en vardagmorgon....


Framme! Det var väldigt varmt, solen brände maxat där uppe bland Hollywood Hills.Det var massor av folk i parken, kändes dock inte fullt förrän bortåt eftermiddagen. Först gjorde vi rundturen då man åker i ett litet tåg och åker runt bland de olika studiosarna som finns. En kille berättade en massa hela vägen, bland annat fanns där en studio för CSI, man undrar ju hur mycket de är ute i själva Las Vegas där serien utspelar sig.
Sen åkte vi igenom en massa olika kulisser, bland annat fanns där ett helt kvarter från New York, som även används i andra sammanhang. Samtidigt spelade de upp klipp från filmer där kulisserna används på en monitor i tåget, kul att se hur lurad man blir.
Ett helt kvarter för "Desperat Housewifes"

En hel kraschscen ur "Världans krig" fanns ett autentiskt kraschat plan med.

En hög med bilar ur "Fast and furious" fanns på plats
 Rundturen var uppskattad! Det riktigt coola var när vi åkte in i en tunnel och fick delta i King Kong filmen i 3 D. Riktigt ruskigt!
Sedan var vi på några "shower". En för trick - specialeffkter som ligger bakom filmer, det var kul. Sen en 3D show med tema från Terminator 2 filmen (som vi alla 3 gillar skarpt) och det var riktigt coolt i 3D.
Universal Studios är inte så jättestort men massor av folk säkert jämt!
På hemvägen korsade vi Santa Monica bergen och åkte ned till Venice Beach. Det får komma i ett eget inlägg.