Resebloggen

Följ våran resa till USA. I tre veckor är vi borta och besöker Minnesota och Californien.

lördag 11 juni 2011

Fullspäckade dagar i Minnesota...

Förstås hade man ju önskat att vi hade haft lite bilder att ladda upp, och berätta en massa vi hunnit uppleva de första dygnen här...för en massa har det blivit! Men vi har knappt varit "hemma" ! Igår första heldagen så var vi iväg vid 10 och kom hem vid 10 på kvällen... Då var vi rejält SLUT kan jag lova, jetlaggade och trötta som bara den. Emelie tog oss med på shopping och det blev kanske lite för mycket att besöka ett jättestort outlet OCH dessutom USAs största shoppingställe, Mall of America.... Det sista stället hann vi bara nosa på litegrand.
Idag har vi varit iväg på en mysig sightseen norrut, till Taylor Falls där det fanns Croix River går förbi. Vackert ställe med forsar och sånt, som finns på många ställen i Sverige också, men lite annorlunda här. På vägen dit passerade vi staden Lindström. Där fanns det mycket svenskt på vägen! Svenska skyltar, dalahästar med mera så påminner om immigranterna som kom hit på 1800talet. Vi var sedan till Stillwater, ett mysigt ställe vid floden, en äldre stad med anor. Där åt vi de första hamburgarna! Riktigt goda. Sen åt vi de största glassarna vi sett.... ja allt är ju stort här!
VI har även varit över till en annan delstat, Wisconsin, som låg på andra sidan floden i Stillwater. Sedan drog vi vidare.

Jo vi HAR shoppat! Vi har en drös med påsar och vissa saker är läskigt billigt. Tex mamma i familjens dyra favorit hårstylingprodukt kostar 1/4 del här! Mer om shopping  senare...
Imorgon söndag ska vi på baseball med Emelies värdfamilj! Det ska bli en upplevelse att se "Twins" spela! Vi har preppat oss med Twinströjor. Sen ska vi äta ute med familjen, det gjorde vi igår kväll med. De är en härlig skara - och lilla Maddie (2 år i aug) har adopterat pappa Jocke, det gjorde hon redan första kvällen...
KRAM alla där hemma!

torsdag 9 juni 2011

Nu är vi framme....

Nu är vi framme! Vi åkte hemifrån halv 6 imorse. Flygit många timmar, först till Amsterdam, sen 8 timmar till Minneapolis. Det var låååång tid men funkade bra och vi kunde se filmer och sova lite. Nu är vi hemma hos Emelie och hennes värdfamilj i sitt härliga hus. VI har gått runt hela kvarteret med alla lika fina och prydliga hus. Men OJ vad vi är trötta. Nu har vi snart varit uppe i 24 timmar och ska väl inte lägga oss för tidigt heller för att slippa vakna mitt i natten! De har häromdagen haft nästan 40 grader varmt, det är det inte nu lyckligtvis!

Det är underbart att träffa Emelie igen!!  

söndag 5 juni 2011

Minnesota - Minneapolis och St Paul

Minnesota är ju en av amerikas delstater i mellanvästern som är ganska känd för oss svenskar som "svenskbygden". Det bor en stor andel svenskättlingar i staten, och spår av Sverige finns på många ställen. Efter inbördeskriget 1861-65 började en stor invandringsvåg från Europa, främst från Tyskland, Sverige och Norge. Det är inte särskilt länge sedan i antal generationer sett!
Staten kallas The Land of 10,000 Lakes eftersom det finns ett stort antal sjöar, men det finns faktiskt mer än 15 000 sjöar, kanske ännu fler. Klimatet är inlandsklimat och innebär stora skillnader mellan årstiderna. Kalla vintrar och varma somrar och stora temperaturskillnader. (ofta på kort tid, vilket vållar både isstormar, snöoväder och tornados vilket Emelie kan skriva under på!).
Största staden heter som sagt Minneapolis, men St Paul är huvudstad - men de hänger ihop och är på topp 20 listan av USA största storstadsområden.
Man kan läsa mer fakta om Minnesota och visst kan man göra en massa i denna stat med allt sitt wilderness. Lite info om Minneapolis.
Och det här är ju bara så gulligt 
På hemsidan för Svensk amerikanska institutet kan vi lära oss mer om svensk midsommar:
Make Your Own Midsommar
Click here to download some fun information about the Swedish Midsommar celebration, including instructions for making your own flower head wreath, song lyrics, recipes and more!

Vi får väl se hur vi firar våran Midsommar!